JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Datacenter på graven av svensk gigafabrik

Ett fabriksområde i Northumberland, UK, skulle fått en svensk 30 GWh-fabrik för tillverkning av battericeller – Britishvolt. Nu byggs där ett datacenter istället.

December 2019 tog svensken Lars Carlström initiativ till ett projekt att bygga en battericellsfabrik i Storbritannien. Den döptes till Britishvolt efter mönster från Northvolt.

Efter flera turer kring gick Britishvolt i graven i januari. Brittiska pressen beskrev ett misskött projekt. Finansiärerna tappade tron och staten vägra skjuta till pengar eftersom projektet inte gick framåt.

– Britishvolt fallerade på grund av bristande engagemang från brittiska regeringen, säger Lars Carlström till Elektroniktidningen.

Men kunde någon annan batterifabriksbyggare ta över själva platsen, ett fabriksområde i Blyth i Northcumberland? Den kunde fått en flygande start med ett utmärkt läge till el och transport och alla tillstånd klara för bygget.

Nej, så blir det inte – det är nyheten för dagen. Epilogen för Britishvolt är att ett datacenter kommer att byggas på platsen efter att den köpts av amerikanska investeringsbolaget Blackstone som började investera i datacenter år 2021.

Lars Carlström själv lämnade Britishvolt januari 2021 för att grunda en gigafabrik i Italien, Italvolt – som nu har ekonomiska problem.

Ett år senare grundade han Statevolt i USA, och planerar en serie gigafabriker där. Plus en 40 GWh-fabrik i UAE som ska vara i drift i slutet av år 2026.

Bland Statevolts partners finns israeliska uppstarten Storedot, som utvecklar battericeller som enligt Storedot kommer att ha extrema prestanda.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)