JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmersforskare har skapat vibrator för yrseldiagnostik

Forskare på Chalmers har utvecklat en testutrustning som kan identifiera orsakerna till yrsel hos en individ. Tekniken går ut på att ljudvågor omvandlas till vibrationer i skallbenet som stimulerar hörselsnäckan inne i örat.

– Vi har utvecklat en ny typ av ljudvibrator som sätts bakom örat på patienten under testet, säger Bo Håkansson, professor i forskargruppen för medicinska signaler och system på Chalmers.

Balanssinnet är nära förknippat med hörseln. För patienter med yrsel utnyttjas detta för att ställa diagnos på sjukdomar i balansorganet.

Chalmersforskarna använder benledning vid sitt test. Benledning innebär att ljudvågor omvandlas till vibrationer i skallbenet och stimulerar hörselsnäckan inne i örat på samma sätt som när ljudvågor går den vanliga vägen via hörselgången, trumhinnan och mellanörat.

– Vibratorn är liten, kompakt i storleken och optimerad för att ge en tillräckligt hög ljudnivå vid så låga frekvenser som 250 Hz. Tidigare har det inte funnits någon mätutrustning som är direkt anpassad för den här typen av undersökningar av balansorganet, säger Bo Håkansson.

Idag görs denna typ av undersökning med luftlett ljud i hörlurar. I ett sådant test används höga ljud för att ge muskelsammandragningar i hals- och ögonmuskler, som utlöses av en reflex från balansorganens hinnsäckar.

Det handlar om mycket höga och obehagliga ljud, som kan låta som en kulspruta i örat och även ge bestående hörselskador. Om en patient med yrsel dessutom har vissa typer av hörselnedsättningar kan det vara omöjligt att dra några slutsatser med dagens testmetod.

Den nya ljudvibratorn ger en maximal hörselnivå på 75 decibel, vilket innebär att en undersökning kan ske vid hela 40 decibel lägre nivå än idag.

– Det finns då ingen risk att undersökningen i sig orsakar hörselskador, säger Karl-Johan Fredén Jansson, som ansvarat för mätningarna i projektet.

Ytterligare en intressant detalj är att kostnaden för ljudvibratorn bedöms vara lägre än motsvarande utrustning som används idag.

Hittills har en pilotstudie genomförts. Här har Chalmers samarbetat med Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och de danska ljudföretagen Ortofon och Interacoustics.

Nästa steg är att göra en patientstudie i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där 30 friska och normalhörande deltagare ingår.

Vinnova och Hörselskadades Riksförbund finansierar forskningen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)