JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomms 5G-skatt avslöjad

Plötsligt finns ett dokument på Qualcomms webbplats som deklarerar vilka licensavgifter som Qualcomm vill ha för 5G-mobiltelefoner: 2,275 procent av säljpriset på en ren 5G-mobil och 3,25 procent av priset på en mobil som klarar även 4G och 3G.

Patentbloggen IAM konstaterar att dokumentet inte åtföljs av något pressmeddelande eller annan information. Detta gäller i skrivande stund fortfarande.

Därför är det oklart exakt vad dokumentet egentligen representerar. Men dokumentets namn är så entydigt som det kan vara: “Qualcomm 5G NR Royalty Terms Statement”.

Dokumentet, som ser ut att ha legat där det ligger sedan den 19 november, säger att villkoren gäller globalt: ”the following royalty terms will apply on a worldwide basis”. 

Om du vill bygga en 5G-mobil har du inget annat val utöver rättsliga åtgärder, än att betala dessa avgifter till Qualcomm, eftersom patenten gäller teknik som din 5G-mobil inte kommer att kunna fungera utan.

Qualcomm har även ett antal icke-essensiella patent på 5G-teknik och du kan licensera hela paketet på totalt 130 000 patent för 4 respektive 5 procent.

Hur mycket royalties som Qualcomm i rättvisans namn bör ta för sina mobilpatent är den mest omdiskuterade frågan i mobil-IPR-världen just nu.

Företaget jagas av konkurrenter och marknadsmyndigheter jorden runt och har dömts till böter och föreläggande för att ha tvingat fram orimliga licensvillkor för tidigare mobilstandarder. Det pågår också en bojkott där tillverkare tillsvidare vägrar att betala.

Ericsson avslöjade sina 5G-krav i mars. Ericsson kräver inte en andel, utan ett absolut belopp på 2,50 dollar för billiga mobiler och 5 dollar för avancerade.

Notera att de avgifter som Ericsson och Qualcomms specificerar gäller telefoner. Också IoT-prylar kommer att använda 5G-nätet och kommer att få betala royalties till Ericsson, Qualcomm och andra.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)