JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Massivt prestandalyft i svenska rymdkortet

Minne, cpu, grafik, fpga, utvecklingsverktyg – allt är starkare i generation tre av Unibaps robusta datorkort.

Svenska Unibap är nu klart med den tredje och den mest högpresterande medlemmen av företagets heterogena processorkortsfamilj. De första korten snurrar i rymden, men Unibap söker nu även mer jordnära tillämpningar. 

Prestandaökningen ligger på mellan 10 och 30 för olika uppgifter gånger jämfört med generation 2.

DET NYA KORTET

E22xx  använder AMD:s nya processor R-series SOC i FT4-format, mot tidigare Ekabini respektive Steppe Eagle. 

E22xx är ett SMARC v2.0-kort, mot Qseven i tidigare generationer. Unibap har dessutom dragit ut det på längden och försett det med en extrakontakt på baksidan för att kunna klämma in ytterligare 180 IO-anslutningar. Dessa är kopplade till en Altera Cyclone V FPGA, vilket är en uppgradering från

Microsemi SmartFusion2 i generation 2. 

Minnet har uppgraderats till 4 GB. Det är felkorrigerande och använder båda minneskontrollarna i R-serien för att maximera bandbredden. 

Unibap använder sina tidigare processorkort i en egen smart kamera och gissningsvis kommer också det nya kortet att hamna där.  

Den smarta kameran kan numera styra alla ABB-robotar efter att ha fått stöd för ABB:s högnivåspråk Rapid. 

Uppryckningen har flera orsaker. Det nya kortet har fullt stöd för mjukvaruarkitekturen HSA 1.0 och får därmed snabbare kompilerad kod. DDR3 har blivit DDR4 med dubbla minnesbussar.

Och så är kärnorna fler och starkare. Generation 2 hade två GPU-kärnor på 80 gflops medan generation 3 har 8 kärnor och 817 gflops. De nya CPU:erna stöder vektorinstruktionerna AVX2 och höjer klockfrekvensen från 1,2 till 2,7 GHz. 

Generation 1 och 2 kommer att fortsätta tillverkas till och med år 2021 respektive 2023. 

Unibaps processorkort är heterogena. Det betyder att fpga, grafikkärnor och cpu:er kompletterar varandra där de är starkast. Korten är robusta och använder felkorrigering i alla led. 

Unibaps tidigare propcessorkort snurrar bland annat i bana kring jorden. De används i satellitkonstellationer avsedda för automatiserad jordobservation och har den högsta certifieringsklassen från Nasa, TRL 9. 

Jämfört med föregående räkenskapsår har Unibap trefaldigat sin omsättning. Företaget fortsätter att söka kunder för intelligent bildanalys.

Den senaste lösningen heter Deep Delphi och är avsedd för intelligent maskinseende till industrirobotik. Här har ABB varit en viktig samarbetspartner, medan AMD är en viktig partner i utvecklingen av korten. 

I septembernumret av Elektroniktidningen finns ett reportage om Unibap.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)